ZORLU ENERJİ
Zorlu Enerji’ye “Duyarlı Ol!” Projesi’nde Altın Sertifika
Zorlu Enerji'nin Elektrik Perakende Satış Şirketi Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş. (OEPSAŞ), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD Türkiye) “Duyarlı Ol!” Projesi’nde Altın Seviye sertifika almaya hak kazandı.
OEPSAŞ, SKD Türkiye’nin “Duyarlı Ol!” (do!) Projesi’nde Altın Seviye sertifika almaya hak kazandı. Sertifika, SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik tarafından Eskişehir’de düzenlenen toplantıda takdim edildi.
Sürdürülebilirlik kavramını şirketlerin temel stratejilerinden biri haline getirmek amacıyla 2004 yılında kurulan SKD Türkiye, “Duyarlı Ol!” Projesi kapsamında çevreye duyarlı ve sürdürülebilir kurumları sertifikalandırıyor. “Duyarlı şirketler, duyarlı çalışanlar ile mümkün” sloganıyla yola çıkan proje, şirketlere yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji, su ve atık yönetimi başlıkları altında, çevre dostu ofis uygulamaları konusunda rehberlik ediyor.
Zorlu Enerji Osmangazi Elektrik Perakende Direktörü Cihan Tunç Ertunç: “Sürdürülebilirlik anlayışımızı tüm çalışma arkadaşlarımız nezdinde iş kültürü haline getirdik.”
Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki öncü şirketlerinden biri olarak sürdürülebilirlik odaklı faaliyetleri önceliklendirdiklerini belirten Zorlu Enerji Osmangazi Elektrik Perakende Direktörü Cihan Tunç Ertunç, “Dünyamızın geleceği için yaptığımız tüm uygulamalarımızı İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen 'Duyarlı Ol!' Projesi çatısı altında toplayarak, sürdürülebilirlik anlayışımızı tüm çalışma arkadaşlarımız nezdinde iş kültürü haline getirdik,” dedi.
Cihan Tunç Ertunç, proje sürecinde şirkette gerçekleştirilen çalışmaları şöyle özetledi: “OEPSAŞ bünyesinde sürdürülebilir satın alma, enerji, su ve atık yönetimi olmak üzere dört farklı alanda yönetim stratejisi oluşturduk. Enerji yönetim stratejisinde öncelikle, tüm ofislerimizin enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaya başladık. Daha sonra her alandaki kullanım miktarları ölçüldü ve kayıt altına alındı, enerji denetimi yaptırılarak binanın kayıp-kaçağı hakkında bilgi edinildi ve her bir alanda nasıl bir azaltım yaklaşımı izleneceğini içeren bir enerji yönetimi stratejisi belirlendi. Kurum araçlarının kilometre ve yakıt tüketimini takip ederek, yüksek tüketim oranına sahip çalışanlara ekonomik sürüş teknikleri farkındalığı sağladık. Su yönetimi konusunda da aylık olarak her alandaki kullanım miktarlarını ölçerek, su kaçağı tespiti yaptırdık ve çalışma arkadaşlarımıza su tasarrufu konusunda bilgilendirmeler ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirdik. Ayrıca, atık yönetimi kapsamında da ofislerdeki tüm atıkların ayrıştırılması ve kişi başı tüketim miktarlarının izlenerek azaltılması yolunda eylem planları hazırladık. Kurum içinde sürdürülebilir bir satın alma stratejisi oluşturularak, satın almalar, İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) elimine edilecek ilk 10 ürün listesi dikkate alınarak yeniden düzenlendi. Ofis temizlik işlemleri için daha çevreci ürünler tercih edilmesi konusunda strateji oluşturduk. Tüm bu süreçlerin sonunda ekip arkadaşlarımızın da sürdürülebilirlik konusunu içselleştirmiş olduğunu görmek bizi çok mutlu etti. Altın Seviye sertifikaya layık görülmek ise bizim için oldukça memnuniyet verici oldu.”
Üç farklı seviyede sertifika veriliyor
SKD Türkiye’nin “Duyarlı Ol!” Projesi, iş yerlerinde entegre çevre yönetim sistemi kurmak isteyen kurumların, yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji yönetimi, su yönetimi ve atık yönetimi başlıkları altında sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları hayata geçirmesini destekliyor. “Duyarlı Ol!” Projesi’ne katılan kurumlar, planladıkları aksiyonlara ve hedeflerine yönelik ilerlemelerine göre farklı seviyelerde sertifika almaya hak kazanıyor. Sertifikalar, Altın Seviye, Gümüş Seviye ve Katılım Sertifikası olmak üzere üç kategoride toplanıyor. Sertifika almak için gerekli koşulların sağlanmasıyla birlikte katılımcılara do! logosunun kullanım hakkı da veriliyor.